Followers

Wednesday, December 30, 2009

Taklimat penempatan 4hb Jan 2010

Wah....rasa macam kejap je da 2010...rasanya baru je lagi daftar kpli..n skarang dah nak berkhidmat dah pun..tapi JPN N9 call n bgatu kene g SK Puteri kat seremban 4 jan 2010 ni..isnin minggu depan..hmmmm..aku xtau kat mane sekola ni..tapi nasib baik rose tau.blh ikut dia.tapi yang masalahnya, kena sampai kul 8 pagi...kalau macam 2..bila dihitung2 kemungkinan jam,aku kene gerak dari rumah dalam pukul 5.20 pagi....awalnya....
tapi nak buat macam mane kan...terpaksa la harungi..nanti kene g jemput ila n gerak sama2 ngan ila..hope sempat la sampai kul 8..n aku harap aku x dapat sekolah aku masa kecik2..biar la skolah lain..hmmm...harap sangat...

Wednesday, December 23, 2009

Penantianku 50% berakhir

Nak tau knp 50% je yang berakhir?ok...aku tengah tunggu result posting,so tadi setelah mencuba banyak kali call KPM n JPN N.9, aku dapat JPN N.9...org kat jpn bgtau nama aku ade kat negeri sembilan..itu kalau telinga aku x salah dengar waktu tu la..tapi aku still x tau kat mane aku dipostingkan..so ade lagi separuh penantian yang hanya akan diketahui minggu hadapan.
tunggu je la...

Saturday, December 19, 2009

bertunang?

ops..bukan aku ek..kawan aku bertunang hari ni.jap g nak g umah dier.cik siti mastura selamat bertunang.aku xde adiah.sorry.hehehe...asyik org je bertunang..aku biler lagi?hahahaha..soalan yang xde jawapan kat aku.kene tanya mak aku.mak aku xkan bagi selagi aku x stabil. tahun depan dah suku abad.kakak aku masa umo aku dah bertunang pun.aku?sebenarnya aku pun xnk ade ikatan lagi coz aku nk enjoy hidup aku dengan duit hasil titik peluh aku.nak beli sumer yang aku xdapat sejak kecik.sumer yang aku xde tapi tengok org punyer je.tahun lepas jadi cikgu sandaran aku dapat beli kete n tahun ni dapat beli laptaop.tahun depan aku nak beli baju banyak2.baju kurang banyak2.nak wat upah haji untuk arwah ayah aku(insyaAllah).repair umah mak aku.biler umah mak aku da sempurna baru la aku pikir pasal aku...boleh x?hahaha...mesti boleh punya..chaiyok2..doa aku satu je supaya aku x jadi insan yang alpa dan lalai biler dah keje nanti.supaya aku x luper janji2 aku kat mak..insyaAllah...gambate amy!!!!

Penantian Satu penyeksaan

Betul ke penantian itu satu penyeksaan.kalau ditanya kat aku memang jawapannya sangat betul.nak tau ape yang seksa aku tunggu?jawapnnya ialah POSTING. dah penat dah aku tunggu tapi xkunjung tiba.dari masa belum exam final banyak sangat khabra angin pasal penempatan KPLI ambilan Jan 2009 ni.dulu ade yang kata 1.12.2009, pastu ade yang kata boleh cek guna sms. yang latest plak ade tang cakap 17.12.2009 da boleh cek.tapi xde jugak..and now ade yang cakap 20.12.2009.tapi 20hb ari ahad.ade ke?kalau ade alhamdulillah.lagi satu ialah pasal negeri yang akan ditempatkan.aku dari IPG KPM.ade yang cakap maktab kitorg budak sains sumer dihantar ke sabah n sarawak.xtau la.aku kalau dihantar ok je.dapat pengalaman lebih tapi sian kat mak aku.coz skrang aku je yg rajin bawak amk g jalan2.kalau aku jauh mesti mak x dapat berjalan.g bahau pun mesti xnk.xper la.tunggu je la 21hb no coz ari isnin.logik sikit.seksa weh..kalau setakat tunggu je mungkin xper tapi bila disulami dengan khabar angin yang xdiketahui kesahihannya tu yang membuat lebih seksa.aku ni bukan ape.aku xretti cuti lama2 tanpa gaji tanpa homework.aku cepat bosan.main facebook pun aku dah bosan dah nk bercucuk tanam,bercafe,sumer aku bosan. nasib abik skang ade uno n petville blh gak main.sabau je lah kan.
ok bye...

Thursday, December 17, 2009

Kenangan bersama pelajar SK Telok Mas, Melaka

Hai....
aku sebenarnya dah xtau nk wat aper kat internet ni.so, tadi aku tengok2 gambar hari last kat SK Telok Mas, sekolah tempat aku praktikal..masa praktikal tu, macam-macam pengalaman yang aku rasa.kadang2 hangin je dengan perangai budak2 ni..kadang2 geram,seronok,sumer ade...tapi nak tau x, itu yang aku rasa benda paling menarik bila jadi cikgu..memang tugas guru hari-hari sama iaitu mengajar but everyday, we will facing different kind of attitude. the students change everyday. they did not show the same attitude everyday..that is the interesting part of being a teacher but that also the challenging things that a teacher have to face everyday...but u know, all that make us(teacher) try our best to teach,educate the students...
sebenarnya, pengalaman tu sumer menarik.kita memang marah tapi x lama.biler tengok gambar students masa aku praktikal dulu.. erm..i miss them all... :)








Thursday, December 10, 2009

Cuti ke Menganggur?

Dah lama betul x post apa kat blog ni.Kpli dah abis, result pun dah dapat alhamdulillah pointer menyenangkan.skang ni aku tengah tunggu posting.saat yang sangat membosankan.aku xsuka cuti lama2 sebenarnya.sebelum ni setiap kali cuti sem aku mesti bekerja.jadi minah kilang pun ok gak.hehehe.janji aku x duduk2 je.sekarang, nak keje xsempat coz xuti sebulan je.kilang pun dah banyak yg kene duk asrama.kalau nk keje,xsempat dapat gaji,dah kene benti.aku memang dah lama nk post something kat blog ni tapi hari-hari bukak inernet,mood xde la...aku sebenarnya x boleh duduk lama-lama kat umah mak coz badan aku mudah sangat naik kalau duk umah mak aku.macam mane x naik, makan je...itu yang paling aku risau sebenarnya, walaupun orang nampak aku cam ok je, tapi aku risau sebenarnya...xperla..aku cuba gak..
hmmmm..barang-barang aku masa KPLI xkemas lagi...banyak kotak dalam bilik ni..ingat nk kemas jap g..ok la.next time kalau aku ade mood,aku post something else k..
bye :)

Sunday, November 15, 2009

KPLI sains 2-video

video

kenangan semester 1 kpli sains 2

KPLI menuju ke penghujung

hari ni 15 november 2009, dah hampir setahun aku menjalani kehodupan sebagai guru pelatih KPLI.macam2 perkara aku ngan kengkawan lalui..suka..duka..pahit,kelat..sumer ade..tinggal 10 hari je lagi aku jadi guru pelatih.macam-macam perasaan pulak timbul..gembira, sedih.....
gembira sebab lepas ni aku jadi wanita berkerjaya.ade duit sendiri.sedih pulak sebab akan berpisah dengan kawan-kawan di IPPM ni untuk menjalani cabaran dan kehidupan masing-masing. satu lagi aku rasa berdebar sangat...mampu ke aku jadi cikgu yang sentiasa berdedikasi dan mengutamakan pelajar.aku harap aku xkan terpesong dan terpengaruh dengan aper2 pengaruh x elok.dengan kawan-kawan kat sains 2 ni,hidup happy je.bak kata puteri, yang penting kita enjoy!!!
rakan-rakan yang tiada gantinya..sukar dicari dimana jua..terima kasih kawanku. gambar ini diambil semasa dinner sains 2 selepas final exam 5/11/09
dari kiri belakang:kak nad,rose,kak wani,cikin,kak ibha,mira,amy
dari kiri depan: ayu,noren,sue,lisa,fana

~mane yang lain ni....hmmm...


bersama mentor yang best dan sporting
~Mama Mariah Binti Lambak~

ingatlah kengangan ini sahabatku
pengalaman yang sukar ditemui dilain hari





~~Sumer ader~~
"tagline" yang membawa kejayaan...
semoga kita x menjadi insan ajnabi....
heheeheheh
ajnabi=asing



~semoga kita semua berjaya dalam semua perkara yang kita lakukan....

Tuesday, October 6, 2009

Habis sudah praktikum...jumpa Interview ngan exam lak

start je cuti hari raya..praktikum pun abis tapi minggu ni je ade 3 test..semalam pengurusan gerko.hari ni test ilmu pendidikan..lagu dua minggu ade interview SPP untuk pengesahan jawatan plak..risau la aku..aku org first interview utk unit aku... aku kene 20/10..kengkawan yang lain kene 21/10...hope aku lulus la...takutnya..Ya Allah kau hilangkan gemuruh kat diri aku ni.....semalam repair paip rosak sampai 50 hengget org tukang paip tu mintak..tapi nk wat camne, tepaksa la bayar je..ktorg x tau harga standard..nasib baik tuan rumah bagi tolak sewa rumah je..Alhamdulillah...

Tuesday, September 8, 2009

Seminggu je lagi....

Lebih kurang Seminngu lebih lagi, semua umat islam akan menyambut kedatangan Syawal yang sangat bermakna buat semua....tahun ni adalah tahun ke5 aku dan keluarga menyambut syawal tanpa ayahanda tercinta,,,detik 16 Februari 2004 jam 9.15 pagi telah menjadikan aku dan adik beradik ku anak yatim...
minggu depan adalah minggu terakhir aku praktikum..mcam2 perasaan ade..gembira ade..sedih ade..bedebar ade...gembira coz bila habis praktikum maknanya aku dah nk abis kursus..sedih coz nk tinggalka anak murid aku...dah 3 bulan aku kat sini..dah rasa mesra plak ngan student aku...bedebar coz..aku fikir..macam mana aku nk masuk bilik kuliah bila lepas raya ni..mampu ke aku...entahlah...insyaAllah boleh..Chaiyok2..

Friday, August 21, 2009

Esok Puasa!!!

Esok dah puasa..kul 12 ni aku terus gerak balik palong...minggu lepas, aku jumpa jalan baru yang lagi cepat sampai palong.selalu aku ikut durian tunggal-selandar-batang melaka-gemencheh..tapi hari tu jumpa jalan dari selandar terus ke air kuning pastu keluar kat sungai dua yang hanya 20 minit dari rumah aku..jimat masa dalam 15 minit kot..aku pun xkira tapi hari tu aku bawak 60 km/j pun aku sampai umah dalam masa 1 jam 30 minit..kalau aku bawak laju sikit mesti lagi cepat sampai kan?ish...ish xelok bawak laju-laju kan..hehehe...aku kalau bab balik rumah aku ni memang x sabar sikit...semalam birthday adik aku, atih aku belanja dia makan ngan kawan dia tapi biasa-biasa je...xmampu nak bawak g medan ikan bakar umbai or alai..aku bawak g kedai saba je...ok la dari xde kan? itu je yang aku termampu...okla..dah kul 11.44 ni.jap lagi balik..bye..assalamualaikum..
SELAMAT BERPUASA (^_^)

Wednesday, August 19, 2009

kawalan kelas???

How to improve class control?
aku mengajar tahun 1. mereka sangat mesra dan tak takut dengan aku. bila aku kene observe. i felt so terrible coz my class control is weak.diorang memang bising tapi bising sebab buat discussion untuk aktiviti yang aku suruh.macam mane ek?aku dah buntu ni...

Tuesday, August 18, 2009

Ramadhan bakal menjelang lagi

Lagi 3 hari umat islam akan menyambut ramadhan bulan yang penuh kemuliaan. bulan yang patut kita gunakan sebaik-baiknya...stiap kali ramadhan,tekad aku nk abiskan khatam Al-Quran dalam masa sebulan..kadang-kadang miss jugak jadi terbawakla ke syawal..ader seorang rakan pernah berkongsi ilmu..katanya, kalau nk habiskan baca 30 juzuk Al-Quran dalam masa 30 hari berpuasa, maka setiap kali solat 5 waktu sehari, baca 4 muka surat Al-Quran..Alhamdulillah berkesan...
Aku praktikal, ari jumaat baru boleh balik kampung.jumaat tu kan sehari sebelum puasa.orang negeri sembilan panggil hari mantai...selalunya kat palong (Rumah Aku), 2 hari sebelum puasa dah meriah dah dengan persiapan menyambut ramadhan. dan aku akan tolong mak aku berniaga dalam masa 2 hari tu. mak aku berniaga sayur kampung kat pasar harian.maka ramai la pelanggan masa hari mantai ni coz orang nk beli kelengkapan memasak rendang seperti lengkuas, pucuk pegaga, pucuk maman, dll. tapi mantai kali ni aku x dapat tolong mak aku coz aku sampai umah mesti dah pukul 3 petang... sian mak aku..mesti x menang tangan nanti.. :(
Kepada semua...SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN..SEMOGA MENGGUNAKAN BULAN YANG MULIA INI DENGAN SEPENUHNYA...

MASK WOMEN..HEHEHE..NI GARA-GARA PENULARAN WABAK INFLUENZA A H1N1

Tuesday, July 28, 2009

No Mood..Nasibku malang semalam...

Semalam balik rumah kul 5 petang coz ade meeting pastu aku tido n solat asar..and then panaskan lauk yang aku bawak dari rumah angah...wat sambal ayam n goreng bayam..kegemaranku..tapi ntah kenapa smlm aku bdebar je..pastu masa housemate aku nk g kelas malam, aku pun kuarkan kereta and then masukkan balik kete dalam garaj..tetapi malang sungguh nasib aku aku teseret tiang seri tegak utama kat rumah sewa aku..habis calar baby(kereta) aku..sedih sungguh..perut aku pulak sakit nak mampus...langsung x boleh wat keje..RPH pun pun siap separuh je...sedeynyer....

Friday, July 24, 2009

IPPM kene H1N1!!!

Minggu ni semua pelajar IPPM yang ade kat IPPM dihantar balik kampung...dan semua org dilarang dtg ke maktab coz dah dijangkiti H1N1..nasib baiklah aku ni duk umah sewa n bertambah nasib baik sekarang ni aku tengah praktikum..makanya..dah lama gak la aku x g maktab...mintak2 dihindarkan la dari virus tu supaya aku dapat menghabiskan praktikum aku dengan jayanya...

Thursday, July 23, 2009

P&P?

Hari konon-konon nak guna LCD projektor untuk ajar soil year 3...aku dah semangat dah nk tunjuk video to the garden ngan slide show yang aku prepare sampai kul 3 pagi malam tadi..sampai je sekolah pagi-pagi aku dah jumpa cikgu Amdan untuk pinjam projektor...pastu tetiba aku tetiba salah cakap "cikgu...nak pinjam transperensi"..tercengang-cengang cikgu Amdan bile dengar transperensi....pastu aku pun tekejut sebab salah cakap....dapat je LCD aku pun try la..nasib baik boleh guna tapi plug penyambung xde..xtau la dapat guna x nanti..hope dapat la guna..
chaiyok2!!!!

Wednesday, July 22, 2009

Ujian oh Ujian

Minggu ni sekolah aku praktikum ni ade ujian bulan julai..makanya 3 hari aku x mengajar..cuma jaga murid periksa je...yang aku x pahamnya..kenapa la budak2 zaman sekarang ni buat periksa tu macam xde ape2..dah la rasa hormat kat cikgu dah makin berkurang...masa periksa pun diorg xbleh nk jawab soalan dengan senyap..ade satu kelas ni..sempit jadi kedudukan pelajar x macam periksa..apa bezanya periksa ngan x?kita nk suh diorg senyap pun susah coz duduk rapat2..penin..penin...

Sunday, July 19, 2009

Hari kegemilangan sahabat-sahabatku

hari ni 19 julai, dua org kawan aku bersanding..kak mas n latipah..dah bertukar status puan dah diorang,,bgslah..tapi aku penat sikit coz hari yang sama majlisnya..pagi tadi kul 10 pagi aku g umah tipah dia nikah kat masjid..selesai akad nikah dalam kira-kira kul 12 suku aku balik jemput mak nk g umah kak mas...kak mas ni sebenarnya ade kene mengena ngan aku sedara belah ayah aku...pas kak mas berarak, aku rush antar mak balik pastu g umah tipah untuk majlis sanding tipah plak..penat gak la..tapi best gak coz masa kat umah kak mas, aku jumpa anak murid aku tahun lepas,,,,masa kat umah tipah, aku jumpa classmate aku masa sekolah dulu...dah lama x jumpe diorang...
agak-agak masa aku kawin nanti ramai x classmate aku dtg ek??

kak mas n suami setelah selesai akad nikah

kak masz n suami masa berarak

tipah selepas akad nikah

tipah berarak bersama suami

rakan-rakan yang hadir kerumah tipah




Thursday, July 16, 2009

penyeliaan oleh pensyarah pembimbing

Hari ni tadi aku telah dicerap oleh pensyarah yang membimbing praktikum aku.agak kelam kabut sikit coz at first he saids that he want to come at 11.30 am but suddently at 8.45am he calls and said that he will come and observed me at 9.10am...dah la x ready...kelam kabut sikit kelas aku..tapi sir ong baik. dia x kondem aku ngan zai coz hari ni kene wat pengajaran bersama coz zai xde kelas hari ni.. sir bagi tips untuk wat restructuring of ideas phase..aku memang lemah phase ni...
chaiyok2!!!

Tuesday, July 14, 2009

Dah Minggu Keempat dah?

Hari ni 14 july dah masuk minggu keempat aku menjadi guru pelatih...banyak pengalaman yang aku dapat...ye la sebelum ni, aku x pernah lagi mengajar murid-murid sekolah rendah..aku sebelum ni keje GSTT kat sekolah menengah kat palong dua..tapi banyak sangat benda2 yang mengejut..

minggu lepas aku kene observe dengan guru pembimbing aku..sikit je markah yang dapat...mengikut rumusan die, kawalan kelas aku sangat rendah..mane taknya..masa tu la bebudak ni nk terlompat lompat..tension je....macam mane la masa depan aku nk ngajar ni ek?kene tingkatkan kawalan kelas la ni...

Wednesday, July 8, 2009

Perkhemahan perdana unit beruniform

Pada 3-5 julai hari tu, SKTM mengadakan perkhemahan perdana unit beruniform..sebagai cikgu pengakap..cehhhh....aku ngan zaili dipertanggungjawabkan melatih ahli pengakap lakonan untuk malam kebudayaan. kitorng xtau nak wat drama per..jadinya kami pun ajar budak -budak ni cerita mowgli...cerita hutan..skrip pun ringkas giler...bersusah payah aku ngan zai ajar budak.....masa malam kejadian barulah tanya aper perkembangan lakonan..unit2 lain sumernya dibantu oleh cikgu tetap..kitorang wat stail ktorg je la...org sains kalau wat keje kan simple je..yang penting jadi....
masa malam kejadian tu, memang best la coz budak yang masa latihan macam xingat watak je,,,tetiba paling terbaik lakonannya....tapi kami dapat no. 3 je mungkin sebab watak akela x ingat langsung dialog...asyik pandang kat zai je..sume org perasan dia asyik tanya cikgu...untuk pengetahuan suara latar adalah aku...hehehe...kelakar sungguh.....
selain citer utan-mowgli,ktorg ajar ahli pengakap lagu undang-undang persetiaan pengakap n aku ajar bebudak ni "tepuk-tepuk menyampah" yang mana kesudahannya sume murid tahun 4 & 5 sekolah ni tau tepuk menyampah aku tu...best sebenarnya ajar sekolah rendah ni...masa hari terakhir,aku tdo kat rumah tapi aku sampai sekolah kul 6.55pagi ngan zai n mira...ktorg kene handle senaman pagi...masa sampai tu mendung pastu tetiba ujan renyai...ktorg ingat wat je la senaman dalam dewan..aku pun g cari speaker coz xder sorang pun cukgi laki n cikgu tetap masa tu...bebudak dah wat hal masing-masing...pastu hujan tetiba lebat..ktirg suh sumer masuk dewan.. tapi ade yang nakal g mandi ujan..mentang2 cikgu diorg xder...pastu aku n mira uruskan budak dalam dewan, zai cari budak mandi ujan...penat gak nak jerit coz ujan, suara xdengar.. dah settle sume bile kira, pengakap x cukup 4 orang.. aku g cari coz budak pempuan ckp diorg g kat kelas 3 pandai...sampai kat 3 pandai aku tengok bukan main sedap lagi diorang baring2 atas tilam silat.aku pun marah la.. .aku pun ngadu kat akak ros yang budak pompuan baring2 kat kelas 3 pandai...rupa2nya budak yang aku marah tu anak dier...hahaah..mampus..ni dah masuk tahap cikgu praktikal x sedar diri ni..lantak la...
k la..aku dah penat menaip ni..ni aku attach gambar masa perkhemahan tu...n ni lagu pengakap baru yang aku baru belajar masa perkhemahan tu

marilah ramai2 menyanyi (2x)
menyanyi...menyanyi
api sudah nyala kita suka hati
marilah ramai2 menyanyi
tanganku melambai lambai
badanku bergoyang goyang
kaki terhentak hentak
hatiku senang

perbarisan hormat meyambut ketiabaan YB Adun DUN Telok Mas (Perasmi)

ahli perbarisan hormat pengakap

peserta lakonan pengakap ketika menyanyikan lagu undang-undang persetiaan pengakap

penutup persembahan lakonan-lagu mowgli pergi berburu...para peserta memakai topeng watak2 binatang

cikgu yang semangat menyanyi lagu perkhemahan

Sunday, June 28, 2009

Mulanya kehidupan di Sekolah Rendah

Esok aku dah mula mengajar..semalam ade sekolah ganti tapi aku balik gak kampung walaupun sehari je sebab minggu depan aku xblh balik. minggu depan 3-5 hb 7, kat sekolah telok mas ade perkhemahan perdana murid tahun 4&5. guru pelatih kene ikut serta dan stay kat sekolah..bestnya..aku suka camping tapi nanti x tido dalam khemah pun..tido dalam bilik prasekolah..hehehe....esok aku ader kelas sains 2A..setengah jam je..tapi risau gak coz aku kene ajar in english..takut murid susah paham..harap2 diorg blh bagi kerjasama selama 3 bulan ni.

Tuesday, June 23, 2009

Praktikumku....

hari ni hari kedua aku praktikum . bedebar sangat coz sebelum ni aku ngajar GSTT kat sekolah menengah. sekarang aku kene ajar sains tahun 1,2 dan 3..pastu PSV tahun 4.harap2 aku dapat ngajar mereka dalam bahasa inggeris. risau weh...

Monday, June 15, 2009

Photoshop

Aku cuti sem ni keje aku surf internet je..assigment sikit je yang terusik..ari tu aku bukak metacafe, aku jumper satu video tutorial photoshop..aku pun try la.aku memang suke edit2gambar ngan video ni.kalau video aku slalu gune movie maker je..aku guna movie maker utk wat vidoe family n frens je.tapi sejak masuk amktab aku dah start guna untuk jadikan alat bantu mengajar.
Photoshop plak aku edit gambar family aku,gambar kakak n abang aku kahwin, gambar kengkawan..best tau..biler dapat edit gambar yang biasa je jadi gambar yang lain..contohnya background lain...etc..aku dapat rasa satu kepuasan yang sukar digambarkan dengan kata-kata..ceh..jiwang plak..secara kesimpulannya,aku memang suke komputer..
ni aku upload hasilaku belajar dari video di metacafe..ni gambar unit aku ngan mentor kitorg kat tepi dewans besar maktab aku..masa ni ader karnival sukan tradisonal anjuran pelajar PISMP...korang tengok n nilai la sendiri ye..

nak edit ni senang je...bukak photoshop-->open satu gambar baru-->filter-->stylize-->find edges

Sunday, June 7, 2009

BerPiknik di Port Dickson

Semalam, aku ngan satu family aku g piknik kat port dickson..ramai sungguh orang...cikgu amai a.k.a cikgu fizik aku pun ader jugak..memang best.ktorg g kat hujung sikit.kat kawasan yang x ramai orang.kat situ air jernih.best betul.pas mandi ktorg g medan ikan bakar pernu/umbai kat melaka..bukan main lagi makan sampai x larat nak drive balik...hehehe..best..kalau korang ader masa bawakla family korang..mesti best.dapt merapatkan ikatan kekeluargaan.mak aku masa nk g PD bawak rendang ayam, begedil,bihun goreng(coz ktorg g dari pagi), kuih talam...pastu akak ipar aku bawak wedges, ngan sandwich..syok wo...ni aku upload gambar kat PD ngan kat umbai...hehehe
dalam perjalanan ke PD.dekat tol PD

dah jumpa tempat nak landing

ramainya orang kat sini

medan ikan bakar pernu/umbai - hidangan x sampai lagi


Thursday, June 4, 2009

datang la kembali idea ku

Aku tetiba hilang idea...lost masa nak siapkan KKBI sains..pening ooo...tanya lisa..nasib dia bagi tau camne nak buat..dah la banyak esei nak kene wat.5 esei tu..pening2..camne la aku nak siapkan ni.

Wednesday, June 3, 2009

Teringat masa muda-muda

biler dah masuk KPLI ni,aku teringat masa aku sekolah dulu..nak kata budak baik,xtau la...nak kata nakal...mungkin ader...aku terpikir,agaknya macam mane pandangan cikgu- cikgu aku dulu tentang aku ye...tahun lepas, masa aku ngajar, aku boleh kenal perangai student aku sorang2...mungkin cikgu-cikgu aku dulu pun sama.masa aku jadi GSTT tahun lepas, aku jumpa cikgu aku masa sekolah rendah ngan sekolah menengah.xtau nak cakap pe..aku jumpa Ustaz Zuraidi, Cikgu Jailani - cikgu jai ni aku paling ingat coz dier suka tolak gigi palsu dier guna lidah untuk takutkan ktorg or untuk melawak, Sir rama-aku jumpa masa aku jadi S/U pertandingan catur peringkat daerah jempol timur sekarang dier ngajar kat rompin, ;lagi sorang aku jumper ustaz asri..dan paling kerap aku jumpa cikgu hazlina.memang la akan jumper dier slalu coz dia dah jadi org atsan aku msa tu. x sangka aku boleh keje ngan cikgu math aku.

kalau nak kata teringat perangai aku msa sekolah dulu memang banyak.aku rasa, zaman persekolahan adalah zaman yang paling seronok di dunia.xpayah pikir pasal apa-apa selain keluarga dan belajar. kawan-kawan pun ramai..sekarang nak jumpa akwan-kawan pu susah.kalau ader pun masa raya tu pun xdapat kumpul sumer..lebih2 lagi biler dah ramai yang kawin mesti nak bahagikan masa rumah keluarga sendiri dan rumah mertua kan...pastu kalau nak berkumpul pun masa kengkawan kawin....kalau aku kawin nanti,kawan-kawan aku nak datang x ye???hehehe...bestnya bergelar pelajar sekolah..nanti aku plak yang nak kene berdepan dengan budak sekolah..


5 Sains 2002 SMK Seri Perpatih, Pusat Bandar Palong, NSDK


uihh...lamanya x meluahkan cerita kat blog aku

dah lama sangat rasanya aku x tulis ape2 kat blok ni...mungkin sebab xder internet..nak g library agak jauh dari rumah ..aku pun dah jadi mals dah pun..jadinya, kat kampung je la yang aku ader peluang anak mengarut-ngarut dalam blog ni...sepanjang aku duk kat maktab ni, macam-macam aku dah belajar..antaranya yang menarik aku belajar dari yazleena ialah macam mane nak install new font..hahaha..aku xpernah tau nak wat benda ni..dulu kat kolej 14,UPM slalu gak aku tengok abg aniep, komeng dan yang lain-lain install new font tapi aku xpernah faham...sekarang dah faham..macam-macam font aku instal..hehehe...
aku ader SATU MASALAH yang tak dapat aku nak atasi iaitu...aper pun emosi aku, aku x boleh nak sorok coz muka aku dah memancarkan sumernya...kalau aku marah, xpayah cakap org dah tau dah...susah tul..aku x suka nak marah2 kat kawan2...kalau kadang-kadang aku terasa dengan kata-kata kawan, aku cuba sembunyi tapi...muka aku mendedahkan segalanya..macam mane ek...fenin2....

Sunday, April 26, 2009

Perkhemahan unit beruniform (Pengakap) IPGM zon selatan - Kursus manikayu Peringkat 1

penatnya...aritu aku camping kat kem kaizen, pekan nanas, Johor,..best gakla. tapi disebabkan ini kursus untuk jadi pemimpin pengakap disekolah, jadi ia banyak LDK...x banyak aktiviti yang mencabar,,tapi apepun aku tetap rasa penat dan best...lagi 2 minggu unit aku kene g Bina Insan Guru(BIG) kat pengkalan balak plak..yg ni akan dipenuhi dengan aktiviti yang mencabar
ok berbalik kepada campin di kem kaizen, aku belajar macam mane nk handle pengakap disekolah nanti..memang seronok..aku rasa bila aku dah posting nani, aku nk ambik kursus manikayu peringkat 2 dan 3 plak pastu nk dapatkan 2 biji manikayu boleh jadi pemimpin..sekarang ni status aku cuma penolong pemimpin coz cuma ada sijil peringkat 1 je. aku memang suka campin walaupun ader sikap penakut..hehehe..
nanti biler aku dah transfer gambar dalam laptop, aku upload gambar camping kat blog ni ek..ok
assalamualaikum

p/s: nanti aku nk post info tentang pengakap,...nantikan...

Friday, April 17, 2009

penatnya.....

ntah kenapa ntah dua 3 hari ni aku sentiasa penat..sejak banjir tu, aku rasa macam aku x cukup tido je...dalam kelas asyik mengantuk yang sangat sampai mata merah2..camne ni ek?masalah tul aku ni....
masalh paling besar aku skarang ni ialah nak isi mkinyak kereta..agak2 lepas x 2 bar nk sampai palong?macam mustahil je kan....

oh ya..ari tu aku dah janji nak upload gambar banjir umah aku kan? ni aku upload beberapa keping...macam sungai..ni first time aku dilanda banjir camni....

tengok dan analisis sendiri ye...ok...tq

rumah aku yang ader orang kat pintu tu...2 kak wan




ni lorong yang menghubungkan ruang tamu ngan dapur, bilik n bilik air...masa ni air atas buku lali


Thursday, April 16, 2009

BANJIR!!!!!!!

semalam melaka cuti coz sambutan ulangtahun pengisytiharaan melaka sebagai bandaraya bersejarah, tapi aku xdapat nk relax coz umah sewa aku dilanda banjir..abis buku aku basah..buku2 penting untuk unit aku pun hancur gak...miza ngan zatul printer terendam...barang2 pun x abis kemas..gambar umahh aku banjir tu ader dalam kamera yg tah kat mane ntah..mungkin kat umah sewa baru diorang coz aku dah kemas barang kat rumah aishah dah..xder menatang tu...semalam pas tolong housemate aku pindah barang, aku g umah aishah dalam kul 9.30 la..penat giler,angkat barang, tong gas pun aku angkat gak..aku x duk ngan diorang dah coz senang nk discuss assignment ngan aishah...lagipun nk praktikum nanti duk umah aishah gak..aku malas nk angkut banyak2 kali..bak kata orang Nogori, "maleh den nak mengendeh-ngendeh" itu memang bombastik maksudnya tu...
nanti biler aku dah save gambar dalam pc,aku upload dalam blog ni ek..ok chow

Tuesday, April 14, 2009

susahnya nk dapat wifi internet.....

susah betullah nk dapat wifi..kat maktab ni walaupun connected ngan status excellent, tapi still cannot surf...camne 2 ek?nak beli broadband, x mampu plak..lagipun cam rugi plak coz kat rumah (kampung) ader streamyx...penin2....

skarang ni kalau nak surf kene g library...ish2 cam student baik je kan..hehehe....sebenarnya bukan aper, aku risau pasal masa nak praktikal bulan 7 nanti..mesti nk pakai internet coz nak wat rancangan pengajaran harian...penin2
ok la..bye....dulu ye..aku nak g umah aishah..esok melaka cuti..nak tido umah aishah malam ni..wat assignment...
asslamualaikum

Monday, April 13, 2009

3 bulan 1 hari


Hari ni genap 3 bulan 1 hari aku bergelar guru pelatih KPLI.. xsangka dah 3 bulan aku menetap dan bermastautin kat melaka ni...dan 3 bulan gak la aku tahan duk umah sewa aku tu..insyaAllah bulan 5 ni aku pindah umah member aku kot tapi xtau macam mane nk bgtau housemate aku..bukannya aku x ngam ngan housemate aku, tapi kalau boleh, nk cari rumah yang selesa sikit...tiap2 bulan bayar sewa 250 sebulan..tapi ruamh x selesa..kawan aku duk umah teres sewa sebulan baru 300..selesa..lebih 50 ringgit je...
sekarang ni aku bakal ngajar sains sekolah rendah...kalau dari segi content, sains sekolah rendah ni memang x susah tapi cabarannya tinggi dari segi kita nak fahamkan student (pupils) coz student kiter sumer bawah 12 tahun..nak bagi diorang faham konsep sains tu memang sangat tinggi cabarannya...entrah berjaya ke x la aku ni..insyaAllah kot....
kat sini minor aku English ngan pendidikan seni..akku suka pendidikan seni tapi kene mendalami lagi coz dulu xpenah amik seni masa sekolah menengah.


ni gambar student 2 amanah masa aku PBS 2 minggu kat SK Palong 4 bulan 3 ari tu..seronok diorang biler aku nk ambik gambar diorang...
kat sini aku kawan ngan aishah ngan rose..best kawan ngan diorang...(^_^)
sebenarnya aku skrang ni dalam library tengah nk cari bahan nk wat alat bantu mengajar.....tapi teringat palk dah lama x update blog..syok palk tulis blog ni..macam tulis diary..dulu aku rajin tulis diary tapi skarang dah 5 tahun x tulis diary.....
oklah sampai sini dulu ek...nk sambung keje......
asslamualaikum

Saturday, April 11, 2009

Result Fizik SPM 2008

masa result spm nk kuar hari tu, aku yang berdebar2.terasa balik debaran masa aku nk ambil result spm masa tahun 2003 dulu...ye la bukan ape aku risau disebabkan aku xterlatih untuk mengajar, result student jatuh..debar2 pun, terpaksa tunggu gak..last - last aku call je skolah tanya tentang result fizk..
alhamdulillah walaupun aku ni masa ngajar fizik tu x terlatih, tapi result SPM fizik sekolah tu peratus lulusnya meningkat,,harap2 student aku dapat menyambung pelajaran...


tadi aku g umah kawan aku eliss kahwin..dah kawin dah dier...bgsla..aku ni masih banyak yg nk di buat...belum sampai seru lagi nk kawin..hehehe...tahun ni je lebih 3 orang member aku kawin..mungkin memang tahun ni tahun kawin kot..dah la tu, sume yg dah kawin 2 temanya purple..termasuklah abang ngan kakak aku purple gak..mungkin every year ader warna - warna tertentu kot..eh dah menyimpang dari tajuk result SPm..takpe la..sampai sini dulu yer
bye..Assalamualaikum